Tippek kontaktlencse használóknak

Behelyezés, smink, UV védelem, stb...

 
 
Sok új kontaktlencse használónak, de akár a tapasztaltaknak is lehetnek kérdéseik a kontaktlencsékről.
Összegyüjtöttünk Önnek néhány ilyen kérdést, mely kontaktlencsék használatával kapcsolatos.
 
 
Főleg az új kontaktlencséseknek okozhat gondot, hogy eldöntsék: a lencséjük ki van-e fordulva vagy sem?
A különbség aprónak tűnhet, de azért jól látható: mielőtt felhelyezné a lencsét szemére, győződjön meg róla, hogy az félgömb alakot formáz-e? Ez a helyes oldal; ha leveses tálra hasonlít a lencse alakja, akkor ne próbálkozzon a felhelyezéssel.
  
  Helyes irány              A trükk egyszerű: rakja a lencsét az ujja végére, majd szemmagasságban, oldalról nézze meg, milyen alakot formáz. Ha a lencse U alakú, kiszélesedő felső szélekkel, akkor rossz, ha simán U alakja van, akkor helyes pozícióban áll.
   Kifordítva                  Ha színezett lencsét használ – éppen azért színezték, hogy könnyebben észre lehessen venni - akkor felülről nézze meg az ujjhegyére helyezett lencsét: a színezett lencse szélének sötétebb kéknek, zöldnek stb. kell lennie.
 
Néhány kontaktlencsét lézerrel megjelölnek a szélén - például a márkanévvel -, hogy ezzel is segítsék Önt, hiszen ha el tudja rendesen olvasni a feliratot, akkor a lencse helyesen áll.
 
Azonban akkor sincs baj, ha esetleg fordítva rakná be lencséjét. Bár a kontaktlencse kényelmetlen lesz, de semmilyen sérülést nem okoz.
 
 
 Alaposan mossa meg a kezét, mielőtt a lencséhez nyúlna, de ne használjon túlzottan illatosított vagy olajos szappanokat, mivel ezek könnyen odatapadhatnak a lencse felületére. (Fokozottan kerülje a lanolint tartalmazó készítményeket.)
 
Néhány szakorvos azt tanácsolja, hogy mindig ugyanabba a szemére helyezze fel az első lencsét: így elkerülheti a jobb és bal szemére való lencsék összecserélését – természetesen ennek csak a különböző dioptriájú lencsék esetében van jelentősége.
Néhány praktika arra, hogyan helyezheti fel könnyen a lencséjét:
 
• Finoman rázza meg a lencsét tároló dobozt, hogy az esetleg a tartó falára tapadt lencse leváljon. (Ne próbálja az ujjával lehúzni a feltapadt lencsét, mert könnyen megsérülhet.)
• Csúsztassa a tenyerébe és öblítse le a megfelelő ápolószerrel.
• Helyezze a kontaktlencsét a mutató- vagy a középsőujjának hegyére. Az ujjai legyenek szárazak.
• Eközben a másik kezének ujjaival húzza szét a szemhéjait.
• Helyezze a lencsét a szemére úgy, hogy közben felfelé vagy előre néz. (Azt a megoldást válassza, amelyik kényelmesebb Önnek.)
• Ezután forgassa körbe a szemét – így a lencse a helyére csúszik -, majd pislogjon néhányat.
 
 
Most is az alapos kézmosás az első teendő.
• Lágy lencsék eltávolításához a következőket tegye: nézzen felfelé vagy oldalra, közben húzza le az alsó szemhéját. Egyik ujjával óvatosan mozgassa a lencsét a szemének fehér része fölé, majd nagyon óvatosan csípje a mutató- és hüvelykujja közé, így könnyen leemelheti a szeméről. Amíg nem sajátítja el tökéletesen az eltávolítás technikáját, érdemes a körmeit rövidre vágni, nehogy véletlenül megsértse a szemét.
 
• A kemény kontaktlencséket úgy távolíthatja el, hogy a tenyere fölé hajolva szélesre nyitja a szemét. A másik keze ujjaival csípje össze a szeme külső sarkának bőrét, és húzza a füle felé, miközben szeme tágra van nyitva. Így a kontaktlencsének pontosan a tenyerébe kell esnie.
 
 
A szem egészségével foglalkozó szakemberek körében régóta ismert az a tény, hogy az erős UV (ultraviola) sugárzás károsíthatja a szemet: a folyamatos nagy erősségű UV-sugárzás szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Ez az oka annak, hogy több termék esetében UV-sugárzás ellen védő összetevőt is beépítenek a lencse anyagába a kontaktlencse-gyártó cégek. Természetesen teljesen átlátszó komponensről van szó, amely nem zavarja, hanem védi a látást. Ennek az összetevőnek a jelenlétéről a lencse csomagolásán talál információt.
 
Fontos azonban tudni, hogy ez a beépített UV-védelem nem helyettesítheti – például – azt a védelmet, amelyet a napszemüvegek nyújtanak, ugyanis a kontaktlencse nem fedi le teljes egészében a szem érzékeny és a károsító sugaraknak kitett részeit. A leghatékonyabb védelmet egy jól kiválasztott napszemüveg adhat, a kontaktlencsék által nyújtott védelmet csak kiegészítőnek tekintse.
 
 
 
 A szembe kerülő kozmetikai szerek azoknak is gondot, fájdalmat okoz, akik nem használnak kontaktlencsét. Ennél viszont mégkellemetlenebb lehet a kontaktlencsések esete, hiszen akár a lencséjük is károsodhat.
 
Kövesse ajánlásainkat, legyen csinos és érezze jól magát kontaktlencséjével.
 
Néhány megszívlelendő tanács:
 
• A smink elkészítését mindig előzze meg a kontaktlencse felhelyezése. (Ne felejtse az alapos kézmosást.)
 
• Javasoljuk, hogy allergiamentes kozmetikai szereket használjon: a készítmények csomagolásán erről tájékoztatást kap.
 
• A szemápoló krémek kisebb valószínűséggel kerülnek a szemébe, mint például a púder, de ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy a vízbázisú krémeket részesítse előnyben az olajbázisúakkal szemben. (Ez utóbbiak – például – a kakaóvajat tartalmazó termékek.)
 
• Kerülje a szemkihúzók használatát a szempilla és a szem között.
 
• A smink eltávolítása előtt vegye ki a kontaktlencséjét.
 
• Fordítson kiemelt figyelmet sminkkészletének szavatossági idejére. Lehetőleg 3 havonta cserélje le a kozmetikumait – szempillaspirál, szemceruza stb. -, mert az ennél öregebb termékekben felszaporodhatnak a fertőzést okozó baktériumok. Időnként szagolja meg az otthon tartott kozmetikumait, s ha bármilyen furcsa, szokatlan szagot érez, inkább dobja ki az adott terméket, mert bajt okozhat.
 
• Mindig a saját sminkkészletét használja
 
Küldje el barátainak is:
 
 
 
 

Hozzászólások

Ehhez a tartalomhoz a regisztrált és bejelentkezett felhasználók hozzá tudnak szólni.


Bejelentkezés

LiveZilla Live Help

Partnereink