Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

A kontaktlencse ápolásának szabályai

A kontaktlencse ápolásának szabályai

 

Bármilyen típusú – kemény, félkemény, lágy – kontaktlencsét is viseljünk, mindegyik esetében alapszabály, hogy mielőtt hozzányúlnánk, mossunk kezet. Ez alól egyetlen kivétel lehet, ha valami beleesett a szemünkbe. Ilyen esetben inkább kézmosás nélkül vegyük ki a lencsét, mert az így szembe jutó kórokozók kisebb problémát okoznak, mint a lencse alá szorult idegentest. 

 

Lencsék és folyadékok

  

A napi ápolás során a szemből kivett kontaktlencsét le kell öblíteni a megfelelő, speciálisan lágy vagy kemény kontaktlencséhez kifejlesztett tisztítófolyadékkal, majd a szintén speciális tároló folyadékban kell tárolni. Az újabb ápolószerek tisztításra és tárolásra egyaránt alkalmasak.

 

kontaktlencse felszínén a leggondosabb ápolás mellett is marad némi – könnyből kicsapódott – fehérje, szénhidrát, ami kezdetben elhanyagolható, de hosszú távon mohapárnaszerű felrakódások kialakulásához vezethet.

Ez, a szem felszínén mindig meglévő, csekély számú baktérium felszaporodásának, így a fertőzések fellobbanásának lehetőségét is hordozza: emiatt fontos az úgynevezett fehérjeoldás. A felrakódások kialakulásának annál kisebb az esélye, minél rövidebb a lencse hordási ideje.

 

Ebből a szempontból egyértelműen az egyszer használatos lencsék a leghigiénikusabbak, ezt követik a heti, kétheti és havi, illetve 3 havi cseréjű lencsék. 3 havi vagy annál ritkább cseréjű lencsék esetén fontos, hogy havonta egyszer fehérjeoldást végezzünk, fehérjeoldó tabletták segítségével.

 

Mikor kell műkönny?

 

Vannak esetek - száraz szem-szindróma, szeles-huzatos környezet, monitoros munkahely, légkondicionáló stb. -, amikor a szem a kontaktlencse alatt kiszárad, viselése kényelmetlenné válik.

Ilyenkor a megfelelő komfortérzet miatt szükség lehet a szem nedvesítésére. Erre a tisztító-tároló folyadék alkalmatlan, erre műkönnyet kell használni. A kontaktlencse forgalmazóknál kapható nedvesítő szemcseppek bármelyike megfelelő.

A gyógyszertárban is kapható kontaktlencsével együtt használható szemcsepp, de erre mindig kérdezzünk rá a patikustól.

 

 Melyek lehetnek a kontaktlencse-viselés esetleges szövődményei?

 

• A leggyakoribbak a nem megfelelő ápolásból eredő gyulladások, főleg vírusos, ritkábban bakteriális, esetleg gombás fertőzések. Utóbbi a kontaktlencsét viselők esetében gyakoribb, mint a lencsét nem viselők között.

• Gyakran okoz szövődményt a kontaktlencse túlhordása, amely főleg a lágy lencsét viselőknél figyelhető meg.

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő ápolás, a viselési- és hordási idők betartásának, valamint a rendszeres szemészeti ellenőrzésnek a fontosságát!

ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja