Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

A kontaktlencse ápolásról röviden

Kontaktlencse ápolás

 

Akinek nem magas a dioptriája, illetve a két szeme között nem túl nagy a dioptria eltérés, nagyon gyakran dönt a kontaktlencse viselése mellett. Nem kell a szemüveggel bajlódni és persze vannak, akik hiúságból nem viselnek szemüveget. Természetesen a lencseviselésnek is vannak alapvető szabályai, amelyeket ajánlott betartani, ha kényelmes és problémamentes viselést szeretnénk.

Az egyik nagyon alapvető szabály, hogy mindig mossunk kezet, mielőtt a kontaktlencséhez nyúlnánk, ugyanis a legkisebb zsír, por és egyéb szennyeződés rátapadhat a lencsére és ez egészen biztos, hogy nem tesz jót a szemnek.

A másik gyakori hiba, a túlhordás. A lencséknek meghatározott hordási ideje van, melyről szemészétől vagy az eladótól kérhet tájékoztatást.

A viselési időn túl nem ajánlott a használatuk, ugyanis, a könnyből mindig marad vissza a felületen valamennyi fehérje és szénhidrát. Ezek a leggondosabb napi ápolás mellett is okoznak lerakódást. Különösen figyelni kell a háromhavi, vagy ennél hosszabb cseréjű lencsék rendszeres tisztítására. Ezeknél a lencséknél mindenképp szükséges a fehérjeoldás, ugyanis itt a lerakódások miatt elszaporodhatnak a káros baktériumok és ez a kontaktlencse fertőzés forrása lehet. A három hónapnál rövidebb ideig hordott kontaktlencse nem okoz ilyen gondokat.

Mindegyik lencsére vonatkozik, hogy a napi viselet után, az adott lencsét megfelelő folyadékkal meg kell tisztítani és ápolófolyadékba kell helyezni a következő viselésig. Természetesen a napi kontaktlencse karbantartására mindez nem vonatkozik, hiszen ez az egynapos viselet után eldobandó.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKJÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja