Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Alapvető ismeretek a kontaktlencsékről

Alapvető ismeretek a kontaktlencsékről

Anyagok, viselési idők, típusok, ápolás.

 

A kontaktlencse éppen úgy, mint a szemüveg a látás hibáinak korrigálására kifejlesztett eszköz. Segítségével egyaránt javítható a rövidlátás, a távollátás és az asztigmia (a szem felszínének görbületi hibája) is. Jelenleg az amerikai lakosság látás-korrekcióra szoruló részének körülbelül 20 százaléka visel kontaktlencsét, de a britek körében is népszerű ez a látásjavító eszköz: egy nemrégiben elvégzett felmérés adatai szerint a szigetországban mintegy 3 és fél millióan használnak kontaktlencsét. Bár pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre, az azonban érezhető, hogy folyamatosan nő a különféle kontaktlencsék iránti igény.

 

 A látás-korrekcióra szorulók egy része a szemüveget egyúttal divatcikknek is tartja, sokan viszont nem igazán kedvelik az okkulárét, amiben főleg a gyerekkori, a szemüvegviseléssel kapcsolatos jó vagy rossz élmények játszanak közre. A kontaktlencse azoknak jelenthet jó megoldást, akik a látótér csekély mértékű korlátozását is rosszul viselik, ugyanakkor a megjelenés is fontos a számukra.

 

A kontaktlencsével a zavartalan és teljes látómezőt élvezheti használója, még a szemüveg kerete sem szab határt éleslátásának. És persze vannak olyan tevékenységek, melyeknél elengedhetetlen, hogy a szabad látásban semmi ne zavarjon: gondoljunk – például – a sportolásra.

 

A kontaktlencsék története több mint száz évre nyúlik vissza. E hosszú idő alatt fejlesztések sora tette lehetővé, hogy mára szinte mindenkinek ajánlhatóak a kontaktlencsék. Ha korábban – körülbelül - 5-7 évvel ezelőtt valaki azt mondta Önnek, hogy nem viselhet kontaktlencsét, mára valószínűleg érvényét vesztette ez a kijelentés, hiszen a kényelmes és egészséges kontaktlencsék választéka ma már sokkal szélesebb, mint néhány éve volt.

 

Ha úgy gondolja, itt az ideje, hogy szemüvege helyett vagy mellett kontaktlencsét szeretne viselni, az első és legfontosabb lépés, hogy keresse fel szemorvosát. A kontaktlencse felírására és tökéletes illesztésének megtanítása szakember feladata, erre a későbbiekben is fordítson nagy figyelmet. A szemész gondosan megvizsgálja szemének struktúráját, látásigényét, nedvességét, s csak ezután állapítja meg az Önnek legmegfelelőbb kontaktlencse paramétereit.

 

A kontaktlencsék csoportosítása többféle szempont szerint történhet:

 

• Miből készültek?

• Mennyi ideig használhatóak?

• Milyen gyakran kell váltani a lencsét?

• Színek, formák, átváltozások – Egyéb kontaktlencse-fajták

 

Anyaguk szerint osztályozva a kontaktlencséket három típusba sorolhatjuk:

 

•  A kemény lencsék anyaga a PMMA — ismertebb nevén plexi. Ezek a lencsék ma már ritkán használatosak.

 

• A lágy lencsék zselészerű, magas víztartalmú műanyagból készülnek, ezek a leggyakrabban felírt típusok. Alig nagyobbak a használók íriszénél.

 

• A légáteresztő (vagy más néven félkemény) lencsék szilárd vízmentes, porózus szerkezetű műanyagból készülnek és ezek viselése esetén fordul elő legritkábban a száraz szem jelensége. Ez az az állapot, ami néha kellemetlenné teheti a kontaktlencsék viselését, s ami szükségessé teheti műkönny használatát. A légáteresztő lencsék kevésbé kényelmesek, mint a lágy lencsék, kezelésük, viselési komfortjuk a kemény lencsékhez hasonló.

 

A lágy lencsék 1971-es bemutatkozásától az utóbbi évekig a legtöbb lencse hidrogél műanyagból készült, ám mióta megjelentek a szilikon-hidrogél lencsék, a legtöbb szemészorvos ezt ajánlja pácienseinek. Ez a típusú lencse ugyanis több oxigént enged át, viselése egészségesebb és kényelmesebb.

 

Nappalok és éjszakák - A lencsék viselési ideje.

 

Egészen 1970-es évek végéig minden kontaktlencse-viselő esténként kivette és tisztítófolyadékba helyezte a lencséit. Ám hamarosan elérkezett az az idő, mikor a kiterjesztett, éjjel és nappal egyaránt hordható lencsék bevezetésével már a lencse kivétele nélkül is nyugodtan álomra hajthattuk a fejüket. Manapság két típusú lencsét különböztetünk meg, a használati idő szerint:

• Nappali használatú — naponta 12-16 órán át viselhető lencsék, melyeket éjjelre ki kell venni

 

• Kiterjesztett használatú — korlátlan napi viseletű lencsék, ezek akár éjszaka is a szemen hagyhatók; általában 1-2, de maximum 7 napig folyamatosan, eltávolítás nélkül hordhatók.

 

„Folyamatos hordású" megnevezéssel jelölik azt az egyébként kiterjesztett használatú lencsét, amelyik 30 napig folyamatos éjjel-nappali viseletre alkalmas. (Maximális hordási idővel rendelkező speciális márkák.)

 

A kontaktlencsék élettartama:

 

Még gondos kezelés mellett is, a kontaktlencséket (különösen a lágy lencséket) ajánlott rendszeresen cserélni, hogy megakadályozzuk a lerakódásokat és szennyeződéseket, melyek növelik a szem fertőzésének kockázatát.

 

Lágy lencséknek a következő a javasolt cserélési idejük:

 

Napi lencsék: egy napi használat után kidobandó.

 

2 hetes lencsék: ezeket két heti használat után kell kidobni és csak nappali viselésre alkalmasak.

 

Havi lencsékEzeket havonta kell cserélni és nem (ld. fentebb)  csak nappali viselésre alkalmasak.

 

Tervezett cseréjű — Havonta vagy ritkábban cserélendő. (3 havi kontaktlencsékÉves kontaktlencsék) Klasszikus, alacsony oxigén áteresztő képességű, napi 8-10 óra viselési idejű lencsék.

 

A légáteresztő (GP =RGP rigid- gázpermeábilis) lencsék jobban ellenállnak a lerakódásoknak, és nem kell őket olyan gyakran cserélni mint a lágy lencséket. Megesik, hogy ezek a lencsék akár egy évet megérnek, mielőtt ki kellene dobnunk őket, ellenben karcolódnak.

 

Kontaktlencsék típusai:

 

Ma már a kontaktlencsék széles skálájából választhatnak a szakemberek a szerint, milyen az Ön szemének a korrekciós igénye. Nem csak a dioptria számít azonban, hanem fontos a lencse görbülete, átmérője, szélének geometriája, oxigénáteresztő-képessége, vastagsága, víztartalma, felszínének nedvesedő képessége is – ezért is elengedhetetlen a szemvizsgálat.

 

• A legáltalánosabban használt lencsék a szférikus kontaktlencsék. Szabályos tervezésű lencsék, melyek javítják a rövidlátást vagy a távollátást.

 

• A tórikus kontaktlencsék az asztigmia javítására szolgálnak, a közel- és a távollátás korrekciója mellett is. Az asztigmia a szem görbületi hibája, s független attól, hogy távolra vagy közelre lát-e rosszul az illető. (Az asztigmiának nincs igazi magyar megfelelője, a szemtengelyferdülés valójában nem ez, hanem a kancsalság, a szem optikai tengelyének, nézővonalának a „kuszasága”).

 

• A bifokális/multifokális lencsék különböző zónákat tartalmaznak a közel- és távollátáshoz, hogy javítsák az öregszeműséget.

• Az orthokeratologikus lencséket speciálisan arra tervezték, hogy alvás közben újraformálják a szaruhártyát: ezeket a lencséket napközben nem kell használni.

(Ez tulajdonképpen egy szorosan illesztett kemény kontaktlencse, ami addig formálja a szemet, amíg az vissza nem nyeri a normális alakját. Olyan, mint a fűző, ami minden nőt karcsúnak mutatott.)

A fenti kontaktlencsék mellett egyedi tervezésű és gyártású lencsék is léteznek olyan páciensek részére, akiknek az átlagostól nagymértékben eltérő szemére nehezen illeszthető kontaktlencse.

Ezeken kívül is nagyon sokféle alakú lencse elérhető a piacon, bár ezeket tipikusan a kevéssé általános szemészeti esetekben használják.

 

Egyéb kontaktlencse fajták:

 

Színes lencsék. A korábban emlegetett lencsetípusoknak van színezett változata is, melyek például kiemelik a szem természetes színét (színkiemelő lencse) – ettől például a zöld szem még zöldebbnek látszik, de akár teljesen meg is változtathatják használójának a szeme színét (fedő színek), például barnából kékre.

 

Speciális hatású kontaktlencsék: ezek a lencsék még egy lépéssel tovább mennek a szem megváltoztatásában. Teljesen átalakítják viselőjük arcát, karakterét. Használóik átváltozhatnak akár tigrissé, macskává, zombivá, ördöggé. 

 

Prosztetikus lencsék. Színezett kontaktlencséket használhatunk egészségügyi célokra is. Baleset vagy fertőzés következtében eltorzult alakú, nem látó szemmel rendelkező emberek használhatnak egyedi, átlátszatlan lencséket, hogy elfedjék a normális szemhez képest kialakult torzulást.

 

Egyedi kontaktlencsék: ha úgy tűnik, hogy a hagyományos kontaktlencsék nem alkalmasak az Ön szemének kezelésére, akkor egyedi geometriájú lencsére lehet szüksége

( Prosztetikus, egyedi, gázáteresztő, hibrid lencse illesztés és vizsgálat: www.kontaktlabor.eu )

UV sugárzás ellen védő kontaktlencsék: Manapság a legtöbb kontaktlencse alapanyaga tartalmazza az ultraviola-sugárzás ellen védő komponenseket, hogy megakadályozzák az ultraviola sugárzás káros hatásait. Ezeket az összetevőket szabadszemmel nem láthatjuk. Fontos tudnunk, hogy a kontaktlencse nem takarja el a teljes szemünket vagy annak érzékeny részeit, ezért nem helyettesítheti a normál UV- védelmet, mint például a jó minőségű napszemüvegek.

 

Hibrid lencsék. Ez az érdekes megoldás – mely végül is nem terjedt el – azt takarja, hogy a lencse központi része a keményebb gázáteresztő anyagból, míg a külső szoknyája a lágylencsék anyagából készül. Így biztosították a viselő számára egyrészt az éleslátást, mely a szilárd lencsékre jellemző, másrészt pedig a lágylencsék kényelmét.

 

Melyik lencse való Önnek?

 

A legfontosabb szempont, hogy kontaktlencséje arra a problémára nyújtson megoldást, amiért elkezdett kontaktlencsét hordani. A kontaktlencsének jó látást kell biztosítania azáltal, hogy korrigálja a közel- és távollátását, az asztigmatizmusát – amennyiben van -, illetve ezeknek a látási problémáknak a kombinációját.

 

A lencsének illeszkednie kell a szeméhez. Hogy ezt elérjük, többféle kombinációban választhatunk átmérőt és görbületet. Természetesen nem minden lencsefajta kapható minden „méretben”. Az Ön szemésze tudja, hogyan értékelje szemének fiziológiáját, látását, eldöntse hogy melyik lencse elégíti ki legjobban a fenti két kritériumokat.

 

Természetesen lehet más orvosi indoka is a lencseválasztásnak: például a szemésze választhat egyedi lencsét, ha az Ön szeme hajlamos a kiszáradásra.

 

A szemészeti vizsgálatot követően egy receptet kap a szemészorvosától, mely az Ön számára legmegfelelőbb kontaktlencse paramétereit, márkáját tartalmazza.

 

Kontaktlencse viselés és ápolás.

  

A kontaktlencse ápolása – tisztítása, fertőtlenítése, és tárolása – egyszerűbb, mint gondolná.

 

Néhány évvel ezelőtt még többféle flakon tisztítószerre volt szükség a helyes ápoláshoz. Napjainkban, a legtöbb kontaktlencse-használó többcélú megoldásokat használhat – ez azt jelenti, hogy egy termék tisztít és fertőtlenít is egyben, és a tároláshoz is használhatók. (Ápolószerek)

Amennyiben napi lencséket használ, akkor természetesen elkerülheti a lencseápolást, hiszen minden nap vadonatúj és steril lencsét helyezhet a szemére.

 

Kontaktlencse gondok.

 

A próbálgatás és a hibázás lehetősége sajnos gyakori velejárója a tökéletes kontaktlencse megtalálásának. Mivel az emberek másképpen reagálnak a különböző anyagú lencsékre és tisztítószerekre, ezért többféle kontaktlencsét ki kell próbálni, míg a tökéletesre nem találunk. Ezt akkor mondhatjuk el, ha a lencse jó látást biztosít, használata kényelmes és semmilyen problémát nem okoz. Ez különösen igaz az összetettebb illesztésű lencsékre, mert egyéb paramétereket is figyelembe kell venni.

 

Ha bármilyen kényelmetlenséget vagy gyenge látást tapasztal a kontaktlencse viselése során, lehetséges, hogy állítani kell a lencsén, vagy le kell azt cserélni. Napjainkban sokkal több fajta lencse elérhető, mint valaha, hogy kényelmet, jó látást, és egészséges szemeket biztosítsanak az Ön számára. Ha nem érzi jól magát és nem lát jól, azonnal kérje ki szemésze tanácsát!

 

Kontaktlencse vásárlás.

 

A kontaktlencsék beszerzése nem okozhat gondot Önnek. Általában megvásárolhatja közvetlenül szemészorvosától, optikai üzletek, hálózatok kínálják, ha a hagyományos kereskedelmet részesíti előnyben, de a weben is nagyon sok forrást találhat a kedvenc márkájának beszerzésére.

Mi ezt az utóbbit, de leginkább a drdio.hu -t javasoljuk Önnek! 

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja