Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Allergia és a kontaktlencse

Allergia és a kontaktlencse

Mit tegyünk, ha ránk tör az allergia?

 

Tippek és tanácsok

Ma Magyarországon minden negyedik ember allergiában szenved.

 

A parlagfű-allergia – melynek szezonja augusztus elejétől október végéig tart - szénanáthás tünetekkel jelentkezik: a tüsszögés, a szem és az orr viszketése, az orrfolyás igen kellemetlen tünetek, de az életminőséget is rontó betegséggé akkor válik ez az állapot, amikor ezek gyakorivá, esetleg állandóvá válnak és már az éjszakák sem zavartalanok.

 

Általános tünetként fáradékonyság, fejfájás, a koncentrálóképesség-csökkenése is felléphet, s ez akár a napi munkavégzést is zavarhatja.

 

A gyomnövény agresszív pollenje orrnyálkahártya és kötőhártya-gyulladást okoz, ami bizony érintheti a kontaktlencse viselőket. A legfontosabb szabály az, hogy gyulladt szemre nem szabad kontaktlencsét illeszteni – ilyen esetben nélkülözhetetlen a tartalék szemüveg.

 

Esetleg akkor engedhető meg a kontaktlencse viselése, ha az allergiás tünetek enyhék - a szem nem vörös, csak kicsit könnyezik, nem viszket, esetleg néha kicsi bizsereg - és ezek a tünetek megszüntethetők napi több alkalommal adott az allergiás tüneteket csökkentő, sőt megszüntező szemcseppel. (Szemcseppek ITT!)

 

  

Szemcseppek: mire figyeljünk?

 

A gyógyszer-hatóanyag tartalmú szemcseppek és a bennük lévő tartósítószerek károsíthatják a kontaktlencse anyagát, rontva ezzel a viselési komfortot, a látást és a lencse oxigénáteresztő képességét. A lencseviselés ráadásul rontja a gyógyszer felszívódását, így késlelteti a gyógyulást.

 

Ha allergiás időszakban mégis lencsét szeretne viselni, azt csakis a már említett esetben tegye, akkor is csak olyan szemcseppel, amely a kontaktlencsét nem károsítja. 

 

Az ALLERG Oftyll szemcsepp becseppentése - ajánlott naponta töbször 4-5 csepp - és lencse felhelyezése között várjon 30-40 másodpercet.

 

Napközben a szokottnál is gyakrabban használjon lencseviseléssel együtt használható műkönnyet, hogy a levegőből a szembe kerülő allergizáló anyag kimosódjon, vagy a kontaktlencséjét helyezze a tárolójában lévő friss lencseápolószerbe és az újbegyekkel gyengéden pár percig dörzsölje át.  (Figyelem! A patikákban kapható készítmények közül nem mindegyik használható együtt a lencsével, de a kontaktlencsét forgalmazó webáruházunk műkönny készítményei igen. És még egy fontos megjegyzés: a lencseápolószerek szemcseppként nem használhatók.)

 

Az allergiát kiváltó molekulák egy része a leggondosabb tisztítás után is a lencsén marad, így a viselés során napról-napra több tapad a kontaktlencsére. Havi lencse esetén – körülbelül - 2 hét után már a szabadba sem kell kimenni ahhoz, hogy az allergiás tünetek - pusztán a lencse visszahelyezés miatt – kialakuljanak. Ezért allergiás szezonban viseljen inkább napi lencsét, vagy hosszabb ideig tartsa a lencstisztító folyadékban a havi lencséjét. A tünetek megszűnése után aztán visszatérhet a korábban megszokott viseléshez.

  

Ha az alleriga és a kontaktlencse témával kapcsolatban további kérdése lenne ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja