Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Minden amit a kontaktlencsékről tudni kell

A KONTAKTLENCSÉK ALAP ADATAI

VÍZTARTALOM * GÁZÁTERESZTÉS * OPTIKAI ERŐ

Forrás: optika.hu

 

VÍZTARTALOM

A lágy lencsék többnyire hidrogélből vagy szilikonhidrogélből készülnek és vízzel telített zselé formájúak.

A lágy lencsék víztartalma 38% - 74% között van. Ez viszonylag fontos adat, mivel bizonyos fokig utal az anyagon átengedett oxigén mennyiségére [Dk] is. Minél nagyobb a víztartalom, annál nagyobb az anyag Dk értéke.

A kontaktlencse által a szemhez továbbított oxigén mennyiségét befolyásolja a lencse vastagsága is. A Dk érték magára az anyagra vonatkozik, konkrét lencsére értett értéke azonban a Dk/t, ahol "t" a kontaktlencse vastagsága. Érthető tehát, hogy minél magasabb a lencse víztartalma és minél vékonyabb anyagú, annál több oxigén jut a szaruhártyához.
Másrészt viszont minél nagyobb az anyag víztartalma, annál sérülékenyebb. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lencse nem lehet túl vékony, mert meg kell, hogy őrizze alakját a felhelyezés során. Mindkét paraméter: a lencsék víztartalma és vastagsága (mely az anyagvastagságtól is függ), optimális kell, hogy legyen, hogy a lencse mind az egészségügyi, mind a kényelmi szempontoknak megfeleljen a viselés során.

Az oxigénmennyiség, amely a kontaktlencsén átjut, nagyon lényeges, mivel a szaruhártya nem rendelkezik erezettel, vagyis a légkörből kell oxigént hasznosítania, amikor a szem nyitva van, illetve a felső szemhéj véredényeiből, amikor a szem zárva van. Zárt szemek esetén az oxigénmennyiség leesik kb. 1/3-ára a nyitott szemhez képest. Ezért nem ajánlott az alvás a hagyományos lencsékben, amelyek nem biztosítanak a szaruhártya számára megfelelő mennyiségű oxigént.
Kivételt jelentenek a "minél nagyobb víztartalom, annál magasabb Dk/t érték" szabály alól az Air Optix Night & Day lencsék. Ez egy olyan lágy lencse, amit nem szükséges levenni, vagyis biztonsággal lehet aludni is ezekben a lencsékben.
Az Air Optix Night & Day alig 24%-os víztartalmával 175-ös Dk/t értékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az oxigénmennyiség, amit a szaruhártya kap a lencse alatt, kb. hatszor nagyobb, mint a hagyományos hidrogélből készült lencsék alatt*. Ez úgy lehetséges, hogy az oxigén szabadon jut át az új anyagon anélkül, hogy a vizet, mint hordozót használja fel.

*/Harvitt, D.M., Bonanno., J.A: Minimum contact lens transmissibility values for daily and extended wear contact lenses. Optometry and Vision Science, December1998, 75 (12s), p.189. Morton D. Sarver Laboratory for Contact Lens and Corneal Research, University of California, School of Optometry, Berkeley, CA, Indiana University, School of Optometry, Bloomington, IN.


OPTIKAI ERŐSSÉG


Az optikai erő a lencsék alapvető paramétereitől függ. A szférikus lencséknél a csomagoláson fel van tüntetve a szférikus erő (PWR). Azok, akik +/- 4,0 D-nál erősebb szemüveget hordanak, általában kissé más erősségű kontaktlencsét kell, hogy viseljenek. Ez a szemüveg lencséje és a szem (10-16 mm), valamint a kontaktlencse és a szem (0 mm) közötti távolság különbségéből adódik (vertex távolság). A távollátó pácienseknek (pluszos dioptriák) magasabb dioptriaszámú kontaktlencsére van szükségük, mint amilyen a szemüveg erőssége, a rövidlátóknak (mínuszos dioptriák) pedig alacsonyabb dioptriaszámúra.


Tórikus lencsék esetén az asztigmia korrekciójához hozzáadják a cilinder erejét és tengelyét. Az asztigmiát korrigáló tórikus lencsék különböző erővel rendelkeznek a lencse egymásra merőleges két tengelyében. Az egyik az ún. szférikus erő, a szférikus erő és a másik tengely közötti különbség pedig cilindrikus erő (CYL). Egy újabb paraméter, ami a tórikus lencséket jellemzi, a cilinder tengelye (AXE), amely meghatározza a szférikus erő geometriai elhelyezését. Minden cilinderes (tórikus) lencsét két módon lehet jellemezni - pozitív és negatív cilinderrel. Így például a -4,5/-2,5x180° vagy -7,0/+2,5x90° egyértelmű meghatározás és ugyanazt a lencsét jellemzi.


GÖRBÜLETI SUGÁR


A következő nagyon fontos paraméter a bázisgörbület sugara (BC). Ez az érték a belső felület geometriájáról ad tájékoztatást, amelynek révén a lencse a szaruhártya (a szem) felületével érintkezik. Nagyon lényeges, hogy ez a két felület megfelelően illeszkedjen egymáshoz. A lencse viszonylag szabadon kell, hogy mozogjon, szinte "ússzon" a szem felszínén. A túl szűk lencse lehetetlenné teszi a könny átáramlását a lencse és a szaruhártya között. A megfelelő könnyáramlás azért fontos, mert így öblítődik ki a lencse alól minden esetleges szennyeződés és a leváló hámsejtek.
A túl tág lencse túlságos mértékben mozog a szemen, ezért mindenekelőtt kényelmetlen érzést okoz, valamint instabil képet minden egyes pislogáskor.
A lencsék csomagolásán meg van adva átmérőjük (DIA) is, amely megfelelően nagy kell, hogy legyen, hogy a lencse teljesen lefedje a szaruhártyát.


VISITINT® SZÍNEZÉS


A kontaktlencse gyártók által készített lencsék nagy részét, főleg azokat, amelyeket naponta kell a szemre helyezni, levenni és ápolni, speciális, enyhe színezéssel látták el. Ennek meghatározása lehet Visitint® (a CIBA Vision által szabadalmaztatott formula) vagy Lite Tint, amelyeknek enyhe kék vagy zöldes színezése van. Ennek a színezésnek nincs hatása a látott képre vagy a szem színére, sokat segít azonban a lencsék megtalálásakor a tárolódobozban, valamint a felhelyezéskor és levételkor.


A SZEM SZÍNÉT MEGVÁLTOZTATÓ LENCSÉK


Azok a páciensek, akik szeretnék kiemelni és mélyíteni világos szemük természetes színét, használhatják a szem színét kiemelő típusú lencséket. Azoknak pedig, akik teljesen meg akarják változtatni a szivárványhártyájuk színét, az ún.  fedő kozmetikai lencséket ajánlják. Lehetnek optikai (asztigmiások számára is) vagy plano (optikai erő nélküli) lencsék, havi vagy évi viselési idővel. Világos és sötét szemszín esetén is alkalmazhatóak. A speciális színezési technika a szivárványhártya rajzát pontmatricaként viszi fel a lencsére. A színváltozás természetes hatását váltja ki. Különös figyelmet érdemelnek az ALCON (CIBA Vision) által gyártott FreshLook ColorBlends lencsék, amelyek biztosítják a szem természetes látványát. Ez az egyedülálló, "3 az 1-ben" színfelviteli technikának köszönhető. A szivárványhártya rajza a lencsén három különböző színből tevődik össze, aminek révén a látvány természetes lesz. A színes kontaktlencsék viselői között olyanok is vannak, akik sokkolni akarnak kinézetükkel. Rájuk gondolva készültek a Wild Eyes lencsék - jelenleg 10 izgalmasan vad mintával. Viselőik mindig és mindenhol felejthetetlen emléket hagynak maguk után.


UV SZŰRŐK


Az UV sugárzásra kivételesen érzékeny szemű pácienseknek ajánlják a Precision UV lencséket, amelyek speciális szűrőt tartalmaznak. Ezek az UV sugárzásnak kb. 95%-át kiszűrik. Ennek ellenére mindig ajánlott napszemüveg viselése a napsugárzás káros hatásai elleni maximális védelem érdekében.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja