Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Asztigmia

Mi az asztigmia?

 

Gyakran esik szó a kontaktlencsékkel kapcsolatban is az asztigmiáról, azaz a szem görbületi hibájáról.

 

Nézzük meg, mi okozza pontosan ezt a fénytörési rendellenességet.

 

Amennyiben a szem elülső felszínének, a szaruhártyának – cornea – a görbülete nem szabályos gömbfelszín, akkor nevezzük a szem képalkotását asztigmiásnak. Ilyenkor a retinán keletkező kép nem éles, pontszerű, hanem torzult. Ezt a felszíni görbületi hibát a szemlencse valamelyest kompenzálja. Az asztigmia lehet önálló fénytörési hiba, de társulhat rövid- vagy akár távollátással is.

 

szabályos asztigmia általában veleszületett és öröklődő fejlődési eltérés, ritkábban azonban későbbi életkorban is kialakulhat. Az évek múlásával csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változik.

 

szabálytalan asztigmia mindig valamilyen szembetegség szövődménye.

 

Ha valakinél túlzott a szem asztigmatizmusa, általában nem viselhet hagyományos kontaktlencsét: ilyen esetben a hagyományos lencsék kényelmetlenek lehetnek, és nem nyújtanak elég éles látást. Ám ezekben az esetekben is van megoldás: a személyre szabott kontaktlencse.

 

Az újabb technológiának köszönhetően a személyre szabott lencsék között ma már van kemény légáteresztő és lágy kontaktlencse egyaránt, így élesebb látást és kényelmesebb viseletet biztosítanak, mint az ezeket megelőző lencsék.

 

A legtöbb szemész egyetért abban, hogy a kemény légáteresztő kontaktlencsék – általában - élesebb látást biztosítanak, mint a lágy lencsék. Ez leginkább azokra vonatkozik, akiknek bizonyos típusú szemgörbületi hibája van.

 

Néhányan azonban kényelmetlennek találják a légáteresztő lencsék viselését: ennek oka, a lencsék széle és a szemhéj közti kölcsönhatás, illetve a lencsék pislogás közbeni mozgása.

 

Mivel egyes emberek szemfelületének formája rendellenes, nehézségekbe ütközhet a légáteresztő lencsék középpontba állítása, s ez bizony megnövelheti a kényelmetlen érzés és a változékony látás kockázatát. Ezért annak érdekében, hogy minél többen élvezhessék a komfortos és éles látást a légáteresztő lencsékkel, a gyártók napjainkban olyan fejlett technológiát alkalmaznak, amellyel személyre szabható légáteresztő lencse alakítható ki.

A személyre szabott légáteresztő lencsék méretezése és gyártási folyamata eltér a hagyományos légáteresztő lencsékétől két tekintetben is: egyrészt a szem mérésének módjában, másrészt a lencsék kialakításában.

Gázáteresztő lencse illesztése Budapesten, KIZÁRÓLAG telefonon vagy e-mail-en egyeztetett időpontban:

http://www.kontaktlabor.eu

Ha kérdése van a speciális lencsékkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja