Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Az iskolások és a kontaktlencse

Szemes tanácsok iskolakezdésre

 


Látja a gyermekünk a táblát?

Hamarosan becsöngetnek. Lesz, aki első alkalommal  vesz részt évnyitón, de többségben vannak azok a már gyakorlott tanulók, akik folytatják alsó-, közép-, illetve felsőfokú tanulmányaikat. Az iskola nem csak szellemi, de fizikai megterhelést is jelenthet, éppen ezért nem árt, ha néhány dologra odafigyelünk. 

- Többek között arra, hogy amennyiben a családunkban előfordult már rövidlátás az iskoláskorú gyerek hajlamosabb lesz erre a szemhibára.

- Általában 9-10 éves kor körül jelentkezhetnek a rövidlátás első jelei, melyek 20-22 éves korig rosszabbodhatnak. Természetes folyamatnak tekinthető, hogy a szem romlása csak felnőttkorban áll meg: a második X betöltéséig ugyanis nő a szemgolyó hossza, azaz optikai tengelye, s amíg ez meg nem áll, a szem romlása is folytatódhat. 

A folyamatos szemorvosi ellenőrzés elengedhetetlen: legalább évente egy alkalommal fel kell keresni a szakrendelést.

 

Miért éppen 14?  

A rövidlátás korrekciójára az általános iskola befejezéséig a szakemberek többsége nem javasolja a kontaktlencsét. Ennek két oka is van: egyrészt 14 éves korig a kamaszok teste rengeteget változik, nő, alakul, s ehhez rengeteg oxigénre van szüksége.

Természetesen ebbe az alakulásba a szem változása is beletartozik: a kontaktlencsék némileg csökkentik a szemhez jutó oxigénmennyiséget, így jobb, ha a tizenéves kor középéig a szemüveget választjuk a látáskorrekció eszközéül.

A másik ok, ami inkább az okuláré mellett szól, az az, hogy a tinédzserek általában még nem tudják megfelelően gondozni, ápolni a lencséjüket, s a felhelyezés és a kivétel megtanulása is gondot okozhat.

 

A lencseviselésben nem kell szünet

A gimnázium eső éveiben jöhet el az az idő, amikor kontaktlencsére válthat az addig szemüveget hordó fiatal. A kontaktológus megvizsgálja, megállapítja, melyik számára az ideális lencse, megtanítja a használatát, az ápolását. Tévhit, hogy a kontaktlencse hordásában egy idő után szünetet kell tartani: ha teljesen probléma mentes, kényelmes a lencseviselés, semmilyen szünetre nincs szükség. Arra azonban igen, hogy félévente elmenjünk kontrollra a szemorvosunkhoz.

 

Műkönny és fényforrás

A számítógép gyakori használata, a sok olvasás fáraszthatja, kiszáríthatja a szemet. A mükönny használata jó megoldás és arra is oda kell figyelni, hogy időnkét tartsunk szünetet, pislogjunk.

Nem mindegy az sem, hogyan van megvilágítva az íróasztal. A jó fényforrás kissé hátulról érkezik: balról, ha jobbkezesek vagyunk és jobbról, ha a bal az ügyesebbik kezünk. A legjobb, ha halogén izzóval ellátott lámpát használunk, mert ennek a fénynek a spektruma közelít leginkább a természetes, azaz a napfényhez. 

 

Szemtréning – fáradtság ellen

Akár minden nap is elvégezhetjük a következő gyakorlatokat, amelyektől csodát ugyan nem várhatunk, azt azonban igen, hogy a szemünk kicsit kipihenje az egész napos használatot és felfrissüljön.

A néhány perc alatt elvégezhető gyakorlatsort kezdjük nagyra nyitott szemekkel, majd csukjuk be és szorítsuk össze. Néhányszor ismételjük meg, majd tekintsünk erősen jobbra és balra, majd felfelé és lefelé, aztán köröző mozgást is végezhetünk a szemünkkel.

Az is jót tehet a látásunknak, ha először a szoba egy távoli, majd hirtelen egy közeli, 20-30 cm-re levő tárgyára nézünk. A szoba egyik felső sarkából nézzünk le a padlóra, majd ismét fel, de most a másik sarokba: mintha egy V betűt írnánk le. Zárásként nézzünk a lámpa fénye mellé (ne a lámpába) és sűrűn pislogjunk.

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja