Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Gyógyszert adagol a kontaktlencse

Gyógyszert adagol a kontaktlencse

 

A folyamatos adagolás megkönnyítheti a glaukoma és egyéb betegségek kezelését

A naponta többszöri szemcsepp alkalmazása nehézségeket okozhat sok páciensnek amellett, hogy a pislogás és a könnyezés miatt a szemcseppeknek csak 1-7%-a hasznosul. 

Ennél rosszabb az, hogy a páciensek nagy százaléka egyszerűen elfelejti a szemcseppeket használni annak ellenére, hogy a kezeletlen glaukoma akár vaksághoz is vezethet.

A Bostoni Bioanyag és Gyógyszerbeviteli Laboratórium munkatársa Daniele Kohane (MD, Phd) vezette kutatók ezért egy speciális kontaktlencsét fejlesztettek ki, mely fokozatosan juttat egy állandó mennyiségű hatóanyagot a szembe. Az Investigative Ophthalmology and Visual Science júliusi számában mutatták be ennek a kontaktlencsének a prototípusát.

Habár közel egy évtizede folynak kutatások ez irányban, a megelőző megoldások esetében viszont nem voltak képesek biztosítani az egyenletes gyógyszer adagolást. Ennek következtében a gyógyszer a viselés első óráiban megtörtént és a továbbiakban adagolt mennyiség viszont nem volt elégséges a terápiás célokra. Kohane megjegyezte, hogy nem érti, miért csak most fedezték fel ezt a megoldást, mert úgy érzi, hogy ez olyan volt, mint feltalálni a szendvicset.

Kohane a massachusetts-i Szem és Fülkórház munkatársával Joseph Ciolinoval (MD) és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vegyészeti karának kollégáival megalkottak egy két rétegű kontaktlencsét, melynek belső része gyógyszer tárolására alkalmas biológiailag lebontható polimer film ismertebb nevén PLGA. Mind a PLGA mind a pHEMA (fedőréteg) jól ismert és korábban engedélyezett a szemészeti alkalmazása az amerikai FDA (Federal Drug Adinistration) által.

A laboratóriumi tesztekhez a lencsék prototípusait ciprofloxacin (a szemcseppek gyakorta használt antibiotikuma) hatóanyaggal töltötték fel 30 napra, a leghosszabb használati időre, amennyit az FDA a kontaktlencsék esetében engedélyez. Néhány teszt esetében a lencsék folyamatosan képesek voltak 100 napig is adagolni a hatóanyagot. A szembe juttatott gyógyszer mennyisége elégséges volt laboratóriumi körülmények között a kezelésre.

Kohane and Ciolino alkalmazhatónak látja a megoldást a glaukómás és a száraz szem tüneteket mutató betegeknél, akiknél gyakorta kell szemcseppet használni. Megkezdték a lencsék állatokon való tesztelését és hamarosan a humán tesztekre is sor kerülhet.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja