Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Homályos világ - A rövidlátás

Homályos világ

A rövidlátásról

 

A rövidlátás, azaz a miópia a népesség közel egyharmadát érinti. Aki ezzel a látásgonddal küzd, a távolabbi tárgyakat, feliratokat homályosan, összemosódva látja, ám a közeli dolgok tisztán kivehetők: a közellátóknak az olvasással vagy a varrással nincs gondjuk, de – például – az utca túloldalon haladó ember felismerése már problémát jelent.

 

Jelek és tünetek

A rövidlátók gyakran panaszkodnak fejfájásra, sokszor kimerültnek érzik magukat vezetés vagy sportolás közben, az állandó megerőltetéstől fáj a szemük. Ha ezeket a jeleket szemüveg vagy kontaktlencse viselése közben tapasztalja, az bizony arra utalhat, hogy romlott a szeme, s alapos szemvizsgálatra van szüksége.

 

Mi okozza a rövidlátást?

A miópia akkor jön létre, ha a szemgolyó az átlagosnál „hosszabb”, s ezért a fénysugarak nem közvetlenül a retinára, hanem az elé érkeznek.

A rövidlátás családon belül öröklődhet, és gyakran gyermekkorban jelentkezik. Ez a látási probléma megállhat egy bizonyos ponton, de néha, az idő előre haladtával romlik a szem állapota.

 

Hogyan kezelhető a rövidlátás?

A rövidlátást szemüveggel, kontaktlencsével, vagy szemműtéttel lehet javítani.

Attól függően, hogy milyen szintű a rövidlátása, vagy állandóan hordania kell a szemüvegét, illetve a kontaktlencséjét, vagy csak akkor kell ezeket az eszközöket használnia, amikor távoli éleslátásra van szükség, például vezetéskor, moziban. Ha Ön rövidlátó, akkor a dioptriáját negatív szám jelöli: minél nagyobb a szám, annál erősebb lencsére van szükség.

 

A fénytörési hibák lézeres eljárásokkal is javíthatók. A beavatkozással a szaruhártya alakját, görbületi sugarát, ezzel pedig a szem törőerejét változtatják meg. Az excimer lézerkezelés célja, a – 12,0 - + 6,0 dioptria közötti fénytörési hibák esetén a szaruhártya centrális görbületi sugarának megváltoztatása. A beavatkozást minden esetben részletes szemorvosi vizsgálat előz meg.

 

• A PRK eljárás alatt a lézer leválaszt egy szeletet a szaruhártya szövetéből: ez laposítja a szaruhártyát, és ez lehetővé teszi, hogy a fénysugarak közelebb vagy akár a retinán fókuszáljanak.

• A LASIK eljárás során — amely a leginkább elterjedtebb eljárás — a szaruhártyán vágnak egy rést, s ezen keresztül a lézer eltávolít némi szaruhártya szövetet, majd a szaruhártyát visszahajtják eredeti helyzetébe.

 

A rövidlátók okosabbak?

Bár a szemüveges könyvmolyokról szóló megállapítások jól ismert közhelyek, azért persze van némi igazságtartalmuk. Erre utal – például – az a British Journal of Ophthalmology című lapban közzétett tanulmány is, melyet a szingapúri hadseregbe jelentkező 429 ember bevonásával végeztek. A tanulmány eredménye szerint, a vizsgált személyek közül a rövidlátók iskolázottabbak, mint jó látású vetélytársaik. A tanultabb emberek rövidlátásának egyik oka az a fokozott megterhelés lehet, amely a sok olvasás miatt éri a szemüket.

  

Egy ritkább állapot: kóros rövidlátás

Ahogy már kiderült, a rövidlátás általában jól korrigálható állapot, de ritkán az is előfordul, hogy a miópia olyan súlyos, hogy kórosnak tekinthető.

A kóros rövidlátás az ideghártya elfajulásával, sorvadásával járhat. Minél fiatalabb kórban alakul ki miópia, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szemgolyó tengelyének megnyúlása nem csak egyre nagyobb dioptriát jelent, hanem olyan szemfenéki elváltozásokkal is jár, amelyek nem hozhatók helyre. A – 10,0 dioptria fölötti szemeknél találkozunk ilyen elváltozással. A szemgolyó megnyúlása a korral egyre fokozódik, ami komoly látásromláshoz vezet. Sajnos, ennek az állapotnak a befolyásolására az orvostudomány jelenleg nem képes.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja