Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Kánikulai tippek kontaktlencséseknek

Kánikulai tippek kontaktlencséhez

Amikor a szemüveg is melegít.

 

A nagy meleget nem csak mi viseljük nehezen, a kontaktlencse is több figyelmet igényel.

Érezte már úgy a forró nyári napokon, hogy a még a szemüvege is melegíti?

Amikor csorog rólunk a veríték és másra sem vágyunk, csak hogy minél kevesebb és szellősebb ruha legyen rajtunk, akkor bizony még a szemüveg is terhet jelent. Nem is beszélve a strandolásról, amikor jó lenne látni úszás, csúszdázás közben is, de okuláréval nem is olyan egyszerű élvezni a nyár örömeit. Itt az ideje, hogy kipróbálja, milyen kontaktlencsével az élet, hiszen ez a látásjavító eszköz nem párásodik be, nem csúszkál az izzadt arcon, minden körülmények között éles látást biztosít és divatos napszemüveget is viselhetünk mellette.

Statisztika ugyan még nem készült róla, de a szemüveget kontaktlencsére váltók nagy része valószínűleg a nyár közeledtére dönt úgy, hogy kipróbálja, mit is tud egy jól kiválasztott, igényeinek megfelelő kontaktlencse. Azok pedig, akik eddig csak alkalmanként cserélték le a szemüvegüket, sokszor a meleg nyári hónapok alatt döntik el véglegesen: kontaktlencsét fognak hordani.

 

Melyiket válasszuk?

Akik úgy döntenek, állandóan kontaktlencsét szeretnének viselni, azok főleg az éves, míg az alkalmi viselők a havi, a kétheti, és napi kontaktlencsék választékból találhatják meg a megfelelő típust. A régi kontaktlencsésekre is jellemző, hogy a nyári időszakban olyan, rövidebb időtartamra szóló lencséket viselnek, amelyekben aludni is lehet, és amelyek a nyaralás végeztével eldobhatók. Jó választás lehet a napi viselésű kontaktlencse, mert ha ilyet hordunk a szabadságunk ideje alatt, nem kell magunkkal vinni tároló- és tisztítófolyadékot. Azokban a lencsékben, amelyekben aludni lehet, a napozhatunk is. Ügyeljünk azonban arra, hogy bizonyos időközönként jól át kell öblíteni a szemünket műkönnyel, hogy a lencse és a szemgolyó közé nedvesség kerüljön. Viseljünk napszemüveget is.

 

Irány a szemészet!

Még abban az esetben is, ha csak nyári időszak alatt szeretnénk kontaktlencsét viselni szemüveg helyett, alapos szemorvosi vizsgálatnak kell megelőznie a cserét. Szükség van a megfelelő dioptria, görbület, átmérő stb. mérésére. Előfordulhat, hogy a szemünk nem alkalmas a lencse viselésére, de a látásjavító eszköz felhelyezését, kivételét, gondozását is meg kell tanulnunk. A szemorvosunkkal ilyenkor azt is megbeszélhetjük, melyek azok a legfontosabb tudnivalók, amelyek betartásával mindenféle „lencsegond” nélkül élvezhetjük a nyaralást

 

Tippek és tanácsok

• Ha koncentrálunk valamire, kevesebbszer pislogunk, s ez előidézheti a kellemetlen szárazszem-érzést. Aki hosszú távon autót vezet, figyeljen arra, hogy a rendszeresen pislogjon. A pihenők ideje alatt tanácsos műkönnyel nedvesíteni a szemet. 

• Ha repülőn utazunk, az ott lévő száraz levegő miatt nem csupán több folyadékot kell fogyasztani, hanem a szemünket is gyakrabban kell „itatni”. 

• Mielőtt a szemünkhöz, a kontaktlencséhez nyúlnánk, mindig alaposan mossuk meg a kezünket.

• Bár a kontaktlencsék ma már UV szűrővel is el vannak látva, ám viselésükkel fényérzékenyebbé válik a szem, ezért a napszemüveg viselése nem mellőzhető.

• Úszás közben viseljünk jól záródó úszószemüveget, nehogy a víz kimossa a szemünkből a lencsét.

• Mindig legyen nálunk pótlencse; ha napi lencsét viselünk, több, mint amennyire kiszámítottan szükség lehet. 

 

Kék felsőhöz kék lencse…

Nem csak a napszemüveggel, hanem a kontaktlencsével is megváltoztatható valakinek a karaktere. Ha azt szeretnénk, hogy napbarnított bőrünkből kivilágítson kék - eredetileg barna – szemünk, nem kell mást tenni, mint színes kontaktlencsét is csomagolni az útra. Ezek a kontaktencsék dioptriás és dioptria nélküli kivitelben is kaphatók, így azok is használhatják, akik csak változtatni akarnak kicsit a megjelenésükön.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja