Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Szemüveg és kontaktlencse

Szemüveg és kontaktlencse: eltérő dioptriák

Vigyázzunk a megfelelő választására.

 

  

Nem minden esetben igaz, hogy a kontaktlencse dioptriája alacsonyabb, mint a szemüvegé. Körülbelül +/- 4,0 dioptriáig azonos dioptriát igényel szemüvegből és kontaktlencséből is a szem – lehetnek azért kivételek -, 4,0-8,0 dioptria között kisebb-nagyobb mértékben eltér, míg 8,0 dioptria fölött már nagyobb mértékben különbözik az okuláré és a szemre helyezhető lencse erőssége.

 

Ha rövidlátók vagyunk – tehát mínuszos lencse kell -, és más dioptriát rendel kontaktlencsében az orvos, az alacsonyabb értékű, mint a szemüveg esetében; a távollátóknál viszont nagyobb a lencse dioptriájának száma a szemüvegénél.

 

A szemüveglencse és a szem között – körülbelül - 12-15 mm-nyi „levegőoszlop” van, ami fénytörő közegként működik: a fénysugár azon áthaladva megtörik és szétszóródik. A pluszos szemüveg domború, úgynevezett gyűjtőlencse, míg a mínuszos szórja a sugarakat.

 

A kontaktlencse és a szem között értelemszerűen nincs levegő és a kontaktlencsének a szemüveglencse alakjából következő fénytani hatása sincs.

 

Szakmai körökben létezik egy átszámítási táblázat, ami megmutatja, hogy milyen dioptriájú szemüveg mellett –körülbelül - milyen dioptriájú kontaktlencsével láthat jól a páciens.

 

De ez a táblázat – ismétlem – csak megközelítő értéket mutat. Amikor a próbalencsét feltesszük, megnézzük, hogy az hogyan simul a szemre, hogyan mozog a szemen - kell, hogy a lencsének legyen egy kis „játéka”.

 

Azt is megvizsgáljuk, hogyan lát a lencsével páciens, s ha nem elég jól, próbakeretben „elé korrigálunk” – vagyis még szemüveglencsét is teszünk a szeme elé - ; így határozzuk meg a kontaktlencse optimális dioptriáját.

 

Ha az illetőnek asztigmiája – a szem görbületi hibája - van, a helyzet kicsit bonyolultabb. Lehet, hogy az alapon kell változtatni, lehet, hogy csak a cylinderen. Az is előfordulhat, hogy mindkettőn és az is, hogy egyiken sem.

 

Multifokális kontaktlencsénél még ilyen szabályszerűséget sem lehet felállítani: teljesen egyénfüggő, milyen kontaktlencse lesz a legmegfelelőbb.

 

Mit jelentenek a rövidítések?

 

A szemüvegrecepten fel kell tüntetni a szemtávolságot is (pd = pupilla distance): ez azért fontos, hogy becsiszoláskor a szemüveglencse optikai középpontja pontosan a pupilla előtt legyen.

 

A kontaktlencse rendelésekor a szemtávolságnak nincs jelentősége, viszont fontos adat a görbület (BC). Ez egy viszonyszám: körülbelül úgy viszonyul a szem saját görbületéhez, mint a cipő méret a láb cm-ben megadott hosszához, vagyis nem egyenlő azzal. Kicsi saját görbületre nem javasolt a nagy görbületű lencse és fordítva: de néha - meglepő módon - a várttól egészen eltérő dolgokat éreznek kényelmesnek a páciensek.

 

A kontaktlencse dobozán szerepel még egy adat, a dia (átmérő), ami elsősorban a szaruhártya átmérője és a szemrés tágassága miatt lehet lényeges.

 

Első alkalom: csak szakorvossal!

 

Azt gondolom, már fentiekből is jól látszik, hogy megfelelő kontaktlencsét csak szakember (kontaktológus) tud felírni. Ráadásul a már említett főbb paramétereken túl, még számos dolgot is figyelembe kell vennie ahhoz, hogy a legjobb lencsét választhassa ki a páciensének.

 

Nem mindegy – például -, hogy az illető milyen körülmények között, naponta mennyi ideig szeretné viselni a lencsét, sportol-e és mit, sokat ül-e monitor előtt, sminkeli-e magát, van-e valamilyen alapbetegsége stb.?

 

Senkinek sem ajánlható, hogy – szakember nélkül – maga találja ki, milyen kontaktlencsét szeretne viselni. Bár a szemüveg- és a kontaktlencse-vizsgálat sok mindenben hasonlít, mégsem ugyanaz.

 

Azt is fontos előzetesen megtudni, hogy melyik szemészorvos tud kontaktlencsét illeszteni, ugyanis az OEP-finanszírozott rendelőkben nem mindegyik szakemberhez lehet ilyen kéréssel fordulni.

 

Ami tehát a leglényegesebb: akinek még sosem volt kontaktlencséje, ne akarja könyvből, vagy internetről megtanulni annak használatát, kezelését. Nem bonyolult műveletről van szó, ha egyszer szakember elmondja, megmutatja, hamar elsajátítható.

 

Ha kérdése van a témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal! 

ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja