Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

Váltás szemüvegről kontaktlencsére

Az első vizsgálat

 

Mi fog történni?

Úgy gondolja, itt az ideje, hogy szemüvege helyett néha, vagy akár állandóan kontaktlencsét hordjon? Kipróbálná, milyen érzés „keret nélkül” látni a világot? Sportoláskor is jól látni tájat, vagy a játékostársak arcát, anélkül, hogy vigyáznia kellene a szemüvegére?

 

Nem kell mást tennie, mint felkeresnie a szemorvosát, aki a szükséges vizsgálatok után, megállapítja, milyen lencsére van szüksége és abban is segít, hogy megtanulja a kontaktlencséhez kapcsolódó alapvető teendőket.

 

A szemészeti vizsgálat a szaruhártya-görbület és a szükséges dioptria megállapításával kezdődik.

Fontos tudni, hogy a kontaktlencse dioptriája nem minden esetben egyezik meg az addig viselt szemüveg dioptriájával, így aki addig csak szemüveget hordott, szemészeti vizsgálat nélkül ne vásároljon kontaktlencsét.

 

A görbület és a dioptria megállapítása után a szem felszínének vizsgálata következik – ezt réslámpa segítségével végzi el a szakember. Ez arra szolgál, hogy a kontaktológus megnézze, nincs-e a szemen valamilyen gyulladásra utaló jel, és arra is jó, hogy eldönthesse, milyen típusú kontaktlencsét ajánljon a páciensének.

 

Mikor? Meddig?

Annak is ki kell derülnie – erről a szemész pontosan kikérdez -, hogy páciense a kontaktlencsét állandó vagy alkalmi viselésre szánja-e, hány órát szeretné naponta hordani, van-e valamilyen allergiája, gyógyszerérzékenysége, légkondicionált helyen vagy a szabadban dolgozik.

 

Ha tisztázódtak a lencseviseléssel kapcsolatos kérdések, a szemész egy próbalencsét helyez fel: ezt legalább félóráig szoknia kell a szemnek.

Ha minden renden van, már csak néhány nap múlva kell visszamenni ellenőrzésre. Igen ritkán fordul elő panasz, így az esetek többségében problémamentesen viselhető a kontaktlencsét.

 

Csak fokozatosan

A szemet fokozatosan kell hozzászoktatni a lencséhez: az első napokban ne viseljük egész nap, időnként váltsunk még szemüvegre. Egyénenként változó persze, ki milyen hamar szokik hozzá a szemre simuló látásjavító eszközhöz, de egy hét után általában már egész nap hordhatjuk a lencsénket.

 

Félévente tanácsos felkeresni a szemorvost – természetesen, ha bármi gond lenne, azonnal menjünk -, mert a vizsgálattal még azelőtt észlelhetők a kisebb szemgondok, mielőtt mi magunk bármit éreznénk.

 

Gyakorlás a rendelőben

A kontaktológus nem csupán a megfelelő lencse kiválasztását végzi el, hanem megtanítja a lencse behelyezését és kivételét is. Az a legjobb, ha a rendelőben a páciens egy kicsit gyakorolja ezeket a mozdulatokat, melyek rövid idő után teljesen rutinszerűvé válnak.

A kontaktlencsék ápolásával kapcsolatban is elmondja a szakember a legfontosabb tanácsokat, amik főleg a kézmosás fontosságára és a lencse tárolására vonatkoznak.

Ez utóbbival kapcsolatban nem árt megjegyezni a következőket: amikor reggel kivesszük a tároló-folyadékból a lencsénket, a kis tartóból öntsük ki a használt levet, öblítsük ki tiszta vízzel a tokot és lefelé fordítva hagyjuk kiszáradni.

 

Kérdése van? ÍRJON NEKÜNK!

A mi számláinkat minden egészségpénztár elfogadja